• Professioneel advies
  • Grote voorraad
  • Montage mogelijk
0

Ma t/m Za geopend.

We zijn vandaag open
tot 17:00 uur!

0342 786993

Vlondertegels leggen

Een mooi houten terras is snel en eenvoudig te creëren door het met houten tuintegels, ook wel vlondertegels genoemd, te leggen. Anders dan vlonderplanken is het leggen van deze vlondertegels net iets sneller en eenvoudiger. Een terras van vlondertegels leggen kan ook heel goed op een balkon of dakterras. Waar moet u aan denken bij het leggen van vlondertegels? Allereerst is de keuze voor het soort houten tuintegels erg belangrijk. De manier van leggen verschilt namelijk per soort tegel. Houten vlondertegels hebben vaak meer bevestigingsmateriaal nodig dan tuintegels van composiet.

U vindt hieronder uitleg over de verschillende soorten vlondertegels leggen.

Houten tuintegels leggen

Kiest u voor het leggen van houten tuintegels, dan heeft u naast de tegels ook onderliggers en Roestvrij Stalen (RVS) vlonderschroeven nodig. De ondergrond is ook heel belangrijk. Voor een terras leggen met houten tuintegels moet deze egaal en waterpas zijn. Betonnen tegels zijn op zich een goede ondergrond en u kunt de tegels hier eventueel direct op leggen. In dat geval moet u er wel op letten dat de randen van het vlonderterras goed strak afgewerkt worden, zodat de tegels ook goed tegen elkaar aan blijven liggen. Wilt u een goede en degelijke onderconstructie voor vlondertegels leggen, dan adviseren wij u altijd om te kiezen voor onderliggers.

Kiest u voor zand als ondergrond dan is ook anti worteldoek onmisbaar. Hiermee voorkomt u dat er onkruid tussen de tegels door gaat groeien.

Een kort stappenplan voor vlondertegels leggen:

  1. Maak de ondergrond egaal en waterpas. Leg eventueel het anti worteldoek over de ondergrond heen.
  2. Plaats de onderliggers op de ondergrond en zorg dat deze waterpas liggen. Zorg dat de afstand tussen de onderliggers maximaal hetzelfde is als de afmeting van de tegel. 
  3. Leg de vlondertegels op de onderliggers en controleer weer met waterpas of deze ook goed liggen.
  4. Neem de vlonderschroeven en bevestig deze tussen de voegen van de vlondertegel door op de houten onderliggers.

Stappenplan vlondertegels leggen

Stappenplan vlondertegels leggen (montagehandleiding Felix Clercx)

Wilt u een terras met vlondertegels leggen aan het water? In eerste instantie raden wij u aan om voor een vlonder aan het water vlonderplanken te gebruiken, omdat dit meer stabiliteit geeft. Wilt u toch vlondertegels leggen dan heeft u, naast onderliggers, ook hardhouten funderingspaaltjes nodig. Hier bevestigt u de onderliggers op en vervolgens schroeft u hier weer de houten tuintegels op vast.

Houten tuintegels leggen kan ook met tegels die u met een kliksysteem eenvoudig aan elkaar vast kunt leggen. Vlondertegels leggen met een kliksysteem kan alleen op een harde, stabiele ondergrond, zoals betontegels. 

Composiet vlondertegels leggen

Vlondertegels van composiet zijn ideaal als u een onderhoudsvrij terras wilt. Composiet bestaat voor een deel uit houtvezels en voor een deel uit kunststofvezels. Het kunststof zorgt voor stevigheid en de houtvezels geven de vlondertegels een natuurlijke uitstraling.

Ook bij composiet vlondertegels leggen, is een vlakke en stabiele ondergrond nodig. Een dakterras of andere verharde ondergrond is het meest ideaal. Als het gaat om een onverharde ondergrond dan is voor het vlondertegels leggen een onderconstructie van onderliggers nodig en is ook anti worteldoek handig om onkruid tussen de tegels te voorkomen. Het stappenplan is dan eigenlijk hetzelfde als bij het houten vlondertegels leggen:

  1. Zorg dat de ondergrond egaal en waterpas is. Leg eventueel het anti worteldoek op de ondergrond.
  2. Leg de onderliggers waterpas op de ondergrond.
  3. U kunt nu de vlondertegels leggen op de onderliggers. Houd ook hierbij in de gaten dat deze waterpas liggen.
  4. Neem de vlonderschroeven en bevestig deze tussen de voegen van de vlondertegel door op de onderliggers.

Voor een terras op onderliggers zijn onze composiet vlondertegels van 50 x 50 cm en 90 x 90 cm geschikt. De tegels van 30 x 30 cm hebben een kliksysteem, daarom kunt u deze vlondertegels alleen leggen op een harde, stabiele ondergrond, zoals tegels of een dak.

Dakterras met vlondertegels leggen

Zowel houten vlondertegels als composiet vlondertegels zijn heel geschikt voor het leggen van een dakterras. Een dak is een stabiele en stevige ondergrond, waardoor de tegels er direct op gelegd kunnen worden. Het is wel aan te raden om als ondergrond rubberen tegeldragers te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat de dakbedekking niet beschadigt en zijn ook geluidsdempend.

Voor een terras met vlondertegels leggen op een balkon zijn rubberen tegeldragers in principe niet nodig.

Tip houten tuintegels leggen: let op de afwatering

Om problemen te voorkomen is het belangrijk om erop te letten dat er geen regenwater op het terras kan blijven staan. Daarom is het advies om bij het leggen van vlondertegels te zorgen voor minimaal 1 centimeter afschot per meter. Bij een harde ondergrond is meestal al afschot toegepast, waardoor u hier bij het leggen van de tegels niet opnieuw naar hoeft te kijken.

Vlondertegels kopen

Op Vlonderplankenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment houten tuintegels en kunt u eenvoudig online vlondertegels kopen.