• Professioneel advies
  • Grote voorraad
  • Montage mogelijk
0

Ma t/m Za geopend.

We zijn vandaag open
tot 17:00 uur!

0342 786993

Vlonderplanken leggen: zo doe je dat!

Wilt u zelf aan de slag met vlonderplanken leggen? Dat is eenvoudiger dan u misschien denkt. En dat geldt ook voor composiet vlonderplanken leggen, waarmee u zelf een onderhoudsvrij terras aan kunt leggen!

Een vlonder zie je veel aan het water, maar een vlonder maken als terras in de tuin is ook prima mogelijk. Zo’n houten terras heeft vaak een warmere uitstraling dan betonnen tegels. En voor het onderhoud hoeft u het ook niet te laten. Want gaat u een terras met composiet vlonderplanken leggen, dan hoeft u er daarna alleen nog maar van te genieten, onderhoud is namelijk niet nodig.

Aan de slag met vlonderplanken leggen

Het belangrijkste bij vlonderplanken leggen is de ondergrond waar de planken op komen te liggen. Het is van belang dat de ondergrond iets op afschot ligt. Ons advies is 1cm afloop per meter. Ook dient de ondergrond stevig genoeg te zijn. Op een vaste vlakke ondergrond kunt u betontegels als basis gebruiken. Wij raden u echter aan om, indien mogelijk, altijd te kiezen voor funderingspaaltjes. Hiermee creëert u een degelijke en stabiele onderconstructie. Gaat u vlonderplanken leggen aan het water, dan heeft u altijd funderingspaaltjes nodig voor de onderconstructie.

Vlonderplanken leggen

Vlonderplanken leggen met funderingspaaltjes 

 Vlonderplanken leggen met betontegels

Om onkruid te voorkomen is anti-worteldoek praktisch onmisbaar. Dit kunt u ook gebruiken als u vlonderplanken gaat leggen met funderingspaaltjes. U snijdt dan voor elke paal een gat in het doek, zodat het doek over de paaltjes heen gelegd kan worden. Ook kunt u ervoor kiezen om eerst het worteldoek te leggen en vervolgens de paaltjes met punt door het doek heen te slaan.

Stap 1:
Span uitzettouw zodat u weet waar de onderliggers moeten komen.

Stap 2:
Maak met een grondboor gaten voor de funderingspaaltjes en sla de paaltjes in de grond. Zorg ervoor dat de palen met minimaal een derde van de totale lengte in de grond staan. Er mag maximaal 50 cm tussen de paaltjes zitten.
Tip: voor een goede afwatering is het belangrijk om in de lengterichting van hoe de planken komen te liggen te zorgen dat er per strekkende meter ongeveer 1 cm afschot in zit zodat na een regenbui het water niet op de planken blijft staan.

Stap 3:
Bevestig de onderliggers met schotelkopschroeven vast aan de funderingspaaltjes. Er mag maximaal 35 cm tussen de onderliggers zitten.

Stap 4:
Nu kunt u beginnen met het leggen van de vlonderplanken. Handig gereedschap hierbij is de spanner voor vlonderplanken. Hiermee legt u de vlonderplanken eenvoudig op de juiste afstand van elkaar.

Houten vlonderplanken leggen

Voor het bevestigen van houten vlonderplanken wordt meestal gebruik gemaakt van speciale vlonderschroeven. Deze schroeven zijn gemaakt van gehard Roestvrij Staal en kan zonder voorboren door de houten vlonderplank in de hardhouten onderligger geschroefd worden. De kop van deze schroeven is zo gemaakt dat deze precies tussen de groef van een vlonderplank past. Hierdoor vallen de schroeven minder op. U moet hierbij wel een onderlinge afstand van 5mm aanhouden, vanwege de werking van het hout.

Composiet vlonderplanken leggen

Gaat u composiet vlonderplanken leggen, dan kunt u ook onderliggers van composiet gebruiken. Als u hardhouten funderingspaaltjes gaat plaatsen kan dit echter niet. In dat geval heeft u hardhouten onderliggers nodig.
Bij composiet vlonderplanken leggen is de bevestiging vaak wat gemakkelijker. Voor de diverse merken composiet vlonderplanken zijn speciale clips verkrijgbaar. Hiermee kunt u de vlonderplanken gemakkelijk stevig vastmaken. Bovendien heeft u bij het gebruik van de clips meteen de goede onderlinge afstand tussen de planken en kan het materiaal ‘werken’ bij weersveranderingen.

Wat heeft u nodig voor vlonderplanken leggen?

Onderhoud na vlonderplanken leggen

Na het leggen van de vlonder zal het hout onder invloed van het weer gaan vergrijzen. Om dit tegen te gaan kunt u het hout behandelen met verschillende producten. Bij elke categorie vlonderplanken op onze website vindt u de producten die voor de specifieke houtsoort geschikt zijn. We verkopen onder meer anti-slip terrasolie, houtontgrijzer en bankirai olie om de warme kleur van hardhout te behouden.