• Professioneel advies
 • Grote voorraad
 • Montage mogelijk
Winkelwagen (0)

Ma t/m Za geopend.

We zijn vandaag open
tot 17:00 uur!

0342 786993

Meer informatie over hout eigenschappen

Hout is een natuurproduct en elke houtsoort heeft bepaalde eigenschappen. Dat is goed om te weten, omdat u wellicht soms denkt dat u hout van mindere kwaliteit heeft gekregen, terwijl het een natuurlijke eigenschap is van het hout. Graag geven we u een overzicht van houtsoorten en hun eigenschappen.

Belangrijk om te weten: als wij uw bestelling klaarmaken en verzenden, letten wij uiteraard altijd goed op de kwaliteit van de producten. De beschrijving hieronder is bedoeld om u meer informatie te geven over wat u kunt tegenkomen nadat wij onze producten aan u geleverd hebben.

Geïmpregneerd tuinhout
Wij leveren geïmpregneerd tuinhout van de houtsoorten: grenen, vuren of Douglas hout. Deze houtsoorten zijn van nature niet erg duurzaam, daarom worden ze geïmpregneerd. Bij dit proces wordt het hout erg nat gemaakt en droogt het op natuurlijke wijze weer terug.
De volgende eigenschappen kunnen voorkomen, maar hebben geen invloed op de kwaliteit, levensduur en constructieve eigenschappen van het hout.

 • Schimmel: dit verdwijnt na een paar regenbuien, maar u kunt het er zelf ook afwassen. De schimmel ontstaat omdat het hout bij ons opgestapeld ligt in grote pakken.
 • Lichtgroene kleur: dit ontstaat door het impregneren en trekt in de buitenlucht snel bij.
 • Groene of witte spikkels en vlekken: ontstaat door het impregneren, het zijn zouten die in het hout zitten. Dit zal na een paar regenbuien wegtrekken.
 • Kleurverschillen: dit ontstaat doordat het ene stuk hout vochtiger kan zijn dan het andere stuk hout. in droog hout trekt meer impregneermiddel waardoor deze donkerder kleuren. dit zal na verloop van tijd wegtrekken en egaal gaan kleuren.
 • Latstrepen: om impregneermiddel goed op alle delen van het hout te laten komen worden de pakken hout opgestapeld met tussenlatjes. deze latjes zijn na impregneren vaak zichtbaar in het hout. dit zal na verloop van tijd wegtrekken en egaal gaan kleuren.
Hout eigenschap: schimmel op geimpregneerd houtHout eigenschap: schimmel op geimpregneerd hout

Voorbeeld van schimmel op geïmpregneerd tuinhout.

Hout eigenschap: spikkels op geimpregneerd hout

Voorbeeld witte en groene spikkels op geïmpregneerd tuinhout.

 • Scheuren en scheurtjes: dit zijn droogtescheuren die ontstaan door het terugdrogen. Hout ‘werkt’ altijd, dat betekent dat het onder invloed van het weer in de zomer krimpt en in de winter uitzet door vocht. Het verschil is ongeveer 1 mm per 5 cm breedte.
 • Plakkerige / witte strepen: dit komt door het hars dat in het hout kan zitten.
 • Het hout bevat vlammen en knoesten die in de zomer open kunnen gaan staan.
 • Ruwe plekjes en randen: dit ontstaat tijdens het schaven van het hout.
 • Mini boorgaten: komen heel af en toe voor en zijn gemaakt door insecten tijdens de groei van de boom. Deze insecten zijn bij het kappen en bewerken van het hout vernietigd.
 • Geen enkele plank of balk is hetzelfde en daardoor kan de kleur en structuur verschillen, dit is minimaal, maar het kan daardoor voorkomen dat er uiteindelijk wat kleurverschil zit in het product dat u met het hout gemaakt heeft. Na toepassing zal het kleurverschil onder invloed van het weer wegtrekken.
 • Het hout kan kromtrekken of getordeerd zijn, ook dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Het hout kan vaak ook gewoon verwerkt worden. Wij adviseren echter wel het hout direct na binnenkomst te verwerken of in de schaduw te leggen. Zon en warmte kunnen ongedroogd hout erg snel laten kromtrekken of torderen.

Hout eigenschap: kleurverschil geimpregneerd houtHout eigenschap: hars op geimpregneerd hout  Voorbeeld kleurverschil.                   Voorbeeld hars.

Hout eigenschap: scheuren in geimpregneerd hout

Voorbeelden van scheuren die kunnen voorkomen in het hout.


Larix en Douglas hout
Lariks (Larix decidua) en Douglas (Pseudotsuga menziesii) zijn niet dezelfde houtsoorten, maar worden vaak wel samen verkocht. Lariks hout is echter van mindere kwaliteit. Omdat tuinafscheiding.nl u graag de beste kwaliteit biedt, verkopen wij alleen Douglas hout.

De volgende eigenschappen kunnen zich voordoen bij Douglas hout, maar hebben geen invloed op de kwaliteit, levensduur en constructieve eigenschappen van het hout.

 • Blank Douglashout staat bekend om zijn robuuste en authentieke uitstraling. Het hout kan van nature sneller scheuren rafels en wankanten (ruwe plekken) bevatten.
 • Omdat het hout natuurlijk is gedroogd, kunnen er schimmels op het hout voorkomen. Dit is oppervlakkige schimmel en kan er eenvoudig afgewassen worden. Als u dit niet doet, zal het vanzelf verdwijnen als het gaat regenen.
 • Bij planken in langere lengtes kan het voorkomen dat het hout wat gaat kromtrekken of torderen, het hout blijft doorgaans echter wel bruikbaar. Wij adviseren echter wel het hout direct na binnenkomst te verwerken of in de schaduw te leggen. Zon en warmte kunnen ongedroogd hout erg snel laten kromtrekken of torderen.
 • Douglashout kan snel verkleuren, dit kleurverschil trekt echter bij als u het hout verwerkt heeft, al het hout zal op den duur dezelfde kleur krijgen.
 • Het hout bevat noesten, waar wat hars uit kan lopen.
 • Niet iedere houtzagerij waar wij het hout van betrekken kan haaks afkorten. hierdoor kan het voorkomen dat u hout van ons ontvangt wat iets langer is dan de opgegeven lengte, en wat niet haaks is afgekort.

 Hout eigenschap: verkleuring en schimmel Douglashout

Voorbeeld kleurverschil en schimmel op Douglas hout.


Hardhout, Bankirai en eikenhout

Zoals de naam al zegt, is hardhout van nature erg hard, eikenhout is ook een hardere houtsoort. Ook hardhout kent natuurlijke eigenschappen die horen bij de houtsoort, maar zeker geen invloed hebben op de kwaltieit en levensduur.

 • Hardhout is letterlijk hard, daardoor kan het gaan scheuren of torderen. De scheuren zijn zogenaamde ‘droogtescheuren’. Hoe harder het hout, hoe meer het kan scheuren of torderen. Dit komt bij planken het meest voor aan de kopse kant. Als het mogelijk is en een overlengte aan hout, dan kan dit worden afgezaagd. Als dit niet mogelijk is, dan kan er rekening mee gehouden worden bij het monteren.
  Als u aan beide kanten van het hout schroeft en hierdoor beide delen naar elkaar toe trekt, wordt de scheur al minder. Daarna kunt u het hardhout behandelen met hardhout olie, waardoor het hout gevoed wordt en de scheuren minder zullen worden. Als het hout eenmaal bevestigd is, zal de scheur nooit verder trekken.

Hout eigenschap: scheuren in hardhout

Voorbeelden van scheuren die kunnen voorkomen in het hout.

 • Andere eigenschappen van hardhout zijn schimmelaanslag en watervlekken. Dit verdwijnt vanzelf onder invloed van het weer. Oneffenheden en kleuronderscheid tussen de planken zullen hierdoor ook minder worden. Als u het hout behandelt met hardhout olie dan zal ook dat minder zichtbaar worden. 

 

Hout eigenschap: kleurverschil en watervlekken hardhout

Voorbeelden van watervlekken en kleurverschil.

 • Hardhout bevat vlammen en noesten die in de zomer open kunnen gaan staan en het is mogelijk dat hier wat hars uitloopt. 
 • Mini boorgaten of ‘pinholes’: deze gaatjes komen voor en zijn gemaakt door insecten tijdens de groei van de boom. Deze insecten zijn bij het kappen en bewerken van het hout vernietigd. De gaatjes hebben dan ook geen invloed op de kwaliteit van het hout. 
 • Het hout kan kromtrekken of getordeerd zijn, ook dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Het hout kan meestal dan ook gewoon verwerkt worden. Wij adviseren echter wel het hout direct na binnenkomst te verwerken of in de schaduw te leggen. Zon en warmte kunnen ongedroogd hout erg snel laten kromtrekken of torderen.
 • Niet iedere houtzagerij waar wij het hout van betrekken kan haaks afkorten. hierdoor kan het voorkomen dat u hout van ons ontvangt wat iets langer is dan de opgegeven lengte, en wat niet haaks is afgekort.

Kastanjehout

Kastanjehout bevat van nature looizuur. Als dit in contact komt met regenwater, dan zullen er bruine kringen op het hout ontstaan. Het kan ook op bestrating lelijke vlekken veroorzaken, wij raden u daarom aan om kastanjehouten schuttingen of hekken niet direct op een stenen ondergrond te zetten. Het hout zal na verloop van tijd vergrijzen, hierdoor wordt de kleur gelijkmatiger en zullen ook de kringen minder te zien zijn.

Bij de kastanje schapenhekken zijn de latten aan elkaar bevestigd met gegalvaniseerd ijzerdraad. Dit materiaal zal niet zo snel roesten, maar het looizuur uit het hout kan wel zorgen voor bruine vlekken, waardoor het roest lijkt. Door regen zal dit verdwijnen, maar u kunt het desgewenst ook zelf wegvegen.

Natuurlijke schermen
Wij hebben ook mooie natuurlijke tuinschermen in ons assortiment van materialen zoals riet, boomschors en wilgenteen.

Deze materiaalsoorten zijn niet gezaagd zoals bij ander tuinhout, maar volledig natuurlijk. Hierdoor kunnen er sterke kleurverschillen zijn. Dit verschilt per product, maar ook in een samengesteld product zoals een tuinscherm kunnen kleurverschillen voorkomen. Als deze schermen eenmaal geplaatst zijn, zal dit echter snel wegtrekken.
Ook in de afmeting van het tuinscherm kan er verschil zijn, bijvoorbeeld bij een tuinscherm van wilgenteen. Bij een wilgentenenscherm met een afmeting van 180 x 90 cm is gevlochten met fijnere wilgentakken dan bij een scherm met een afmeting van 180 x 180 cm.


Betonpalen en betonnen onderplaten
Betonproducten worden over een langere periode geproduceerd. Door het mixen van basisstoffen, kleurmiddelen en de invloed van temperatuur wat steeds opnieuw wordt gedaan, kunnen de producten iets afwijken qua kleur en maatvoering. De kleurverschillen zullen echter snel wegtrekking na plaatsing.
Al onze betonproducten zijn gewapend, dat betekent dat er wapeningsstaal in verwerkt is voor de stevigheid van het product. Er kunnen hierdoor kleine breukscheuren zichtbaar zijn in een betonpaal of onderplaat. Het beton is dan gebroken, maar door het wapeningsstaal heeft dit geen invloed op de constructieve eigenschappen van het beton.

Eigenschappen beton: kleurverschil en scheuren

Voorbeelden van kleurverschil en scheuren in betonproducten.

Heeft u betonpalen in antraciet, dan is het normaal dat de kleur na verloop van tijd lichter wordt. Dit komt omdat de kleurstoffen uit het beton ‘wegtrekken’. Om de kleur langer te behouden is het noodzakelijk om de betonproducten eens in de 2 tot 3 jaar te behandelen met een betoncoating. Deze coating is verkrijgbaar in losse flessen en kunt u eenvoudig met een kwast aanbrengen.