• Professioneel advies
 • Grote voorraad
 • Montage mogelijk
0

Ma t/m Za geopend.

We zijn vandaag open
tot 17:00 uur!

0342 786993

Houten terras aanleggen

Houten terras aanleggen - hardhouten vlonder

Wilt u zelf een houten terras aanleggen? Lees dan ons stappenplan voor het leggen van een houten terras in de tuin! U leest hieronder een stappenplan voor het leggen van een houten terras met funderingspaaltjes, leggen van een houten terras op bestaande tegels én een stappenplan voor het aanleggen van een houten terras met vlondertegels.

Stappenplan houten terras met vlonderplanken

Benodigde materialen:

Stappenplan:

 1. Span het uitzettouw, zodat u weet waar de funderingspaaltjes moeten komen.
 2. Plaats de funderingspaaltjes met minimaal een derde van de lengte in de grond. Een funderingspaal van 150 cm moet dus minimaal 50 cm de grond in. Dit is voor de stabiliteit van de constructie. Tussen de paaltjes mag maximaal 50 cm zitten in de breedterichting van het houten terras. In de lengterichting (de richting waarin de planken komen te liggen) mag de afstand maximaal 40 cm zijn.
 3. Leg anti-worteldoek over de paaltjes heen en snij het doek in op de plek van de paaltjes, zodat het doek er overheen valt. U kunt ook het anti-worteldoek eerst over de ondergrond leggen en de paaltjes met de punt door het doek heen in de grond slaan. 
 4. Bevestig de onderliggers met schotelkopschroeven vast aan de funderingspaaltjes. Tussen de onderliggers mag maximaal 35 cm zitten.
 5. U kunt nu de vlonderplanken op de onderliggers bevestigen met de vlonderschroeven. Het is handig om hierbij een spanner te gebruiken. Hiermee zorgt u ervoor dat u steeds precies dezelfde afstand houdt tussen de planken.

Houten terras aanleggen - stappenplan

Tip: zorg per strekkende meter voor ongeveer 1 cm afschot. Zo voorkomt u dat regenwater op de planken blijft liggen en gaat uw houten terras langer mee.

Stappenplan houten terras aanleggen op tegels

Gaat u een houten terras aanleggen op betontegels, dan zijn er wat minder stappen nodig, omdat u geen onderliggers hoeft te gebruiken.

Benodigde materialen:

Stappenplan:

 1. Zorg dat de ondergrond waterpas is.
 2. Leg de betontegels op het anti-worteldoek en leg rubberen tegeldragers erop.
 3. Leg de onderliggers op de rubberen tegeldragers.
 4. Bevestig de vlonderplanken met de vlonderschroeven op de onderliggers. Voor de juiste afstand tussen de planken kunt u een spanner gebruiken, hiermee houdt u steeds precies de juiste afstand tussen de planken van uw houten terras.

Houten terras aanleggen op tegels - stappenplan


Tip: houd bij het leggen van de tegels een hart tot hart-afstand aan van 35 cm voor de lengterichting (de richting waarin u de planken gaat leggen). Over de breedte van het terras mag de hart tot hart-afstand maximaal 40 cm zijn.

Stappenplan houten terras met vlondertegels

In plaats van vlonderplanken kunt u ook een houten terras aanleggen met houten tuintegels of vlondertegels. Dit is eenvoudiger en sneller dan het aanleggen van een houten terras met vlonderplanken. Bovendien kunt u met vlondertegels ook eenvoudig een mooi houten terras aanleggen op uw dakterras of balkon.

Benodigde materialen:

Stappenplan:

 1. Zorg dat de ondergrond egaal en waterpas is. Als u een houten terras aanlegt op zandgrond, dan is het handig om eerst anti-worteldoek neer te leggen. Zo voorkomt u onkruid tussen de houten vlondertegels.
 2. Leg de onderliggers op de ondergrond en zorg dat ze waterpas liggen. De afstand tussen de onderliggers mag niet groter zijn dan de afmeting van de vlondertegels.
 3. Bevestig de vlondertegels met vlonderschroeven op de onderliggers.

Houten terras aanleggen vlondertegels

Heeft u vragen over het aanleggen van een houten terras? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag. Wij kunnen het aanleggen van het houten terras ook voor u doen, vraag gerust een vrijblijvende offerte aan!